Passin hakeminen

Tässä kaikki oleellinen tieto passin hakemisesta. Päivitämme tätä infopakettia säännöllisesti.

Voit hakea tavallista passia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai valitsemassasi lupapalvelupisteessä. Sähköinen hakemus on halvempi ja nopeampi, ja myös passikuvat voidaan toimittaa valokuvaamosta suoraan lupahallinnon valokuvapalvelimelle.

Verkossa asioidessa riittää että käyt kuvattavana valokuvaamossa joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisille. Sitten täytät hakemuksen osoitteessa www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Liitä hakemukseen kuvatunnus jonka sait valokuvaamosta ja maksa hakemuksesi verkkopankissa. Sähköinen hakemus riittää sellaisenaan jos sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten enintään kuusi vuotta sitten ja nimesi on edelleen sama kuin edellisessä passissa. Muuten hakemuksesi käsitellään vasta kun olet käynyt poliisin lupapalvelupisteessä tunnistettavana. Järjestelmä kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, tarvitaanko tunnistuskäynti. Jonottamiselta vältyt varaamalla ajan www.poliisi.fi/ajanvaraus.

Passihakemuksen voi tehdä myös poliisin lupapalvelupisteessä, verkossa tehty hakemus on kuitenkin halvempi ja nopeampi. Halvempi hinta on voimassa, vaikka sähköinen hakemus vaatisikin tunnistuskäynnin. Sähköistä kuvaa, joka on toimitettu suoraan valokuvaamosta poliisille, voi käyttää sekä verkkohakemuksessa että lupapalvelupisteessä.

Pienikin lapsi tarvitsee oman passin. Alaikäisen hakemuksen voi täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisenkin, mutta edellä mainittu tunnistuskäynti on alaikäisillä lähes aina pakollinen. Huoltajan täytyy yleensä olla mukana tunnistuskäynnillä. Alaikäisen hakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Lisätietoja passin hakemisesta myös epassikuva.fi sivustolla >>

Sähköinen vai paperikuva?

Sähköistä passikuvaa voit käyttää passiin, henkilökorttiin, järjestyksenvalvojakorttiin, vartijakorttiin, turvasuojaajakorttiin sekä aseenkäsittelylupaan. Useimmat Suomessa toimivat valokuvaamot lähettävät passikuvan asiakkaan suostumuksella lupahallinnon valokuvapalvelimelle, josta se on liitettävissä esimerkiksi passi- ja henkilökorttihakemuksiin. Kuvan poliisille toimittanut valokuvaamo antaa sinulle kuvakuitin tai lähettää tekstiviestin, jossa on kuvan yksilöllinen kuvatunnus. Syötä se sähköiseen passihakemukseesi tai ota mukaasi asioidessasi lupapalvelupisteessä. Voit halutessasi käyttää myös paperikuvaa, mutta silloin hakemusta ei voi tehdä verkossa. Paperista passikuvaa käytetään pääasiassa ajokortti-, viisumi- ja opiskelijakorttihakemuksissa, sekä väliaikaista henkilökorttia hakiessa.

Passin hinta

Passi 50 €
Passi, sähköinen hakemus 44 €
Passi Suomen sotiin osallistuneelle 25 €
Passi Suomen sotiin osallistuneelle, sähköinen hakemus 22 €
Pikapassi 69 €
Pikapassi, sähköinen hakemus 63 €
Express-passi 89 €
Express-passi, sähköinen hakemus 83 €
Väliaikainen passi 85 €
Merimiespassi 65 €
Merimiespassi, sähköinen hakemus 59 €

Hintatiedot tarkistettu 4/2022

Passin toimitusaika

Toimitusaika on normaalisti 5-8 arkipäivää. Jos teet hakemuksen verkossa mutta sinulta edellytetään tunnistuskäyntiä poliisin lupapalvelupisteessä, hakemus käsitellään vasta käynnin yhteydessä eikä toimitusaika ala ennen sitä. Huomioithan, että hakemuksen puutteellisuus viivästyttää käsittelyä. Toimitusaika voi ruuhka-aikana olla hieman pidempi.

Toimitustapa Toimitusaika
Normaalitoimitus 5-8 arkipäivää
Normaalitoimitus Ivaloon, Kemijärvelle, Kittilään, Kolariin, Muonioon, Pelloon, Ranualle, Sallaan, Sodankylään, Posiolle, Savitaipaleeseen tai Taavettiin 5-10 arkipäivää
Pikatoimitus 3-5 arkipäivää
Express-toimitus 0-1 arkipäivää
Väliaikainen passi Annetaan mukaan
Merimiespassi Tilanteesta riippuen

Passin voimassaoloaika

Passi on voimassa enintään viisi vuotta.

Passin uusiminen

Passin uusiminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä ruuhka-aikoina toimitusaika voi olla pidempi.

Tyytyväisyystakuu

Myönnämme kaikille ottamillemme kuville 100% tyytyväisyystakuun, niin myös passikuville. Jos et ole kuvaan tyytyväinen tai kuva ei jostain syystä mene läpi, saat uuden kuvauksen veloituksetta.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko passihakemuksen tehdä netissä?

Passihakemuksen voi tehdä kokonaan netissä jos olet antanut sormenjäljet passia varten enintään kuusi vuotta sitten ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Tarvitset vain sähköisen passikuvan, jonka saat heti valokuvaamo KLIK:stä. Muussa tapauksessa passin saamikseksi täytyy käydä tunnistautumassa poliisin lupapalvelupisteessä.

Tarviitseeko passikuvaan varata aika?

Passikuvaan ei tarvitse varata aikaa, riittää että saavut paikalle valokuvaamon aukioloaikana ma-to 10-17, pe 12-17.

Paljonko passikuva maksaa?

Passikuvaus ja sähköinen passikuva toimitettuna poliisin lupajärjestelmään on 14,90 euroa. Saat puhelimeesi tekstiviestin, jossa on hakemukseen tarvittava lupakoodi, jolla oikea kuva löytyy poliisin järjestelmästä. Katso lisätiedot etusivulta >>