Ajokortin hakeminen

Henkilö- tai pakettiauton kuljettamiseen tarvitaan B-luokan ajokortti, jonka voi saada aikaisintaan 18-vuotiaana. Ajokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa, jota voi hakea Ajovarman palvelupisteestä. Autokouluilla on yleensä ajokorttilupahakemuslomakkeita, jotka he voivat halutessaan toimittaa oppilaidensa puolesta Ajovarman palvelupisteeseen. Voit toimittaa hakemuksen myös itse, tai täyttää sen paikanpäällä.

Hakiessasi ajokorttia tarvitset sähköisen passikuvan, tai kaksi printattua passivalokuvaa, henkilötodistuksen ja terveystodistuksen tai lääkärinlausunnon ajokyvystäsi. Alle 18-vuotias tarvitsee myös virallisen suostumuksen huoltajiltaan.

Sähköistä hakemista varten on oltava viranomaisrekisterissä sähköisessä muodossa oleva kasvokuva ja ajantasainen nimikirjoitus. Mikäli haet passia tai henkilökorttia ennen ajokorttia, saat meiltä sähköisen passikuvan aikaa varaamatta hintaan 14,90 €. Lue lisää sähköisestä hakemisesta.

Ajokorttia varten saat meiltä kuusi tulostettua passikuvaa aikaa varaamatta hintaan 20,00 €. Kuvat tulostetaan värillisinä, mutta ne muutetaan mustavalkoisiksi ajokorttiin.

Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

Saadaksesi ajokortin sinun tulee suorittaa kuljettajaopetus joko autokoulussa tai opetusluvalla. Perusopetuksen jälkeen voit suorittaa kuljettajatutkinnon teoria- ja ajokokeen. Kuljettajantutkinnon vastaanottaja kirjoittaa sinulle hyväksytyn ajokokeen jälkeen todistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin kolmen viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Ajokorttilupahakemuksen hinta on 25-35€.

Ajokortin uusiminen

Kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt ajokortit ovat määräaikaisia. Uudistaessasi ajokortin aikaisintaan kuusi kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä alkaa uuden ajokortin voimassaoloaika vanhan kortin päättymispäivämäärästä. Trafi lähettää sinulle ilmoituskirjeen noin neljä kuukautta ennen ajokorttisi voimassaolon päättymistä. Kirjeessä on ohjeet siitä, kuinka sinun tulee menetellä halutessasi uudistaa ajokorttisi.

Ajokortti tulee uusia

Ajokorttia uudistaessasi tarvitset mukaasi aikaisemman ajokorttisi, kaksi paperista passivalokuvaa sekä enintään kuusi kuukautta vanhan lääkärinlausunnon. Sähköistä hakemista varten on oltava viranomaisrekisterissä sähköisessä muodossa oleva kasvokuva ja ajantasainen nimikirjoitus. Lue lisää sähköisestä uusimisesta.