Henkilökortin hakeminen

Henkilökortti on virallinen, kuvallinen henkilötodistus. Henkilökorttia voidaan käyttää rajoitetusti matkustusasiakirjana ja siinä on sähköisen asioinnin mahdollistava siru. Henkilökorttiin voidaan lisätä hakijan pyynnöstä myös sairausvakuutustiedot, jolloin sitä voidaan käyttää Kela-kortin sijaan esimerkiksi apteekeissa tai lääkäriasemilla asioitaessa.

Henkilökortin myöntää hakemuksesta poliisi, ja se on voimassa viisi vuotta.

Henkilökorttihakemuksen voi tehdä poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai lupapalvelupisteessä. Henkilökorttihakemus vaatii aina henkilökohtaisen käynnin lupapalvelupisteessä, mutta sähköinen hakemus on halvempi ja se nopeuttaa asiointia. Jos haluat välttyä jonotamiselta, varaa aika poliisin ajanvarauspalvelusta.

Henkilökorttia haettaessa tarvitaan yksi passikuva, joka on enintään kuusi kuukautta vanha. Helpoin tapa toimittaa passikuva henkilökorttia varten on mennä kuvattavaksi valokuvaamoon joka toimittaa kuvat sähköisesti suoraan poliisille. Yksilöllinen kuvatunnus lähetetään puhelimeesi teksiviestillä, ja voit liittää sen verkossa tekemääsi hakemukseen tai esittää tiskillä jättäessäsi henkilökorttihakemusta. Kuvatunnuksen avulla poliisi löytää oikean kuvan palvelimelta. Lupapisteeeseen voi halutessaan toimittaa myös paperikuvan. Henkilökortin hakijan henkilöllisyys todistetaan voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla.

Verkossa tehty hakemus maksetaan verkkopankissa. Maksamaton hakemus ei tule vireille eikä lupavirkailija pysty käsittelemään sitä.

Henkilökorttihinnasto:

Henkilökortti 60 €
Henkilökortti, sähköinen hakemus 54 €
Alaikäisen henkilökortti
(Huom! Ei voi käyttää matkustusasiakirjana eikä sähköisessä asioinnissa)
40 €
Alaikäisen henkilökortti, sähköinen hakemus
(Huom! Ei voi käyttää matkustusasiakirjana eikä sähköisessä asioinnissa)
34 €
Väliaikainen henkilökortti 36 €
Lukkiintuneen kortin avaamispyyntö 23 €
Henkilökortti, kun sähköinen hakemus tehdään samalla kertaa passihakemuksen kanssa 46 €
Henkilön tunnistaminen (väestötietolaki (661/2009) 66 ja 67 §, sähköinen tunnistuslaki (617/2009) 17 §) 47 €

Hintatiedot tarkastettu 4/2022